Styevola és Fia Hírek

Tökéletes társ minden úton. A nyüzsgő városi rohanáshoz megfelelő modelltől, a tágas üzleti, és az innovatív elektromos járműig a ŠKODA választéka mindent lefed. Találja meg az Ön számára tökéletes ŠKODA modellt!

  1. Hírek
  2. Téli autózás? Uncsi? Vagy mégsem?
2022.11.19.
Aktuális

Téli autózás? Uncsi? Vagy mégsem?

Téli autózás? Unalomig ismételt téma, mégis sok esetben az ismétlés a tudás, vagy inkább a biztonságunk anyja.

teliauto

A nappalok egyre rövidebbek, reggel félhomályban indulunk el otthonról, és gyakran sötétedés után érünk csak haza. Az ég sokszor felhős napközben. Ráadásul  a reggeli köddel is rendszeresen meg kell küzdenünk.
“Ezek olyan buktatók, amelyekre fel kell készülni és számolni kell velük. A téli autózáshoz változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon, és éberebbnek kell lennünk. Előrelátóbban kell vezetnünk: tudatosan kell számolnunk a különböző veszélyekkel, például a lehullott levelekkel borított útszakaszokkal, amelyek különösen csúszósak lehetnek a kanyarokban.


A szél gyakran erősebb, és a széllökések is veszélyesek lehetnek. Az éjszakai és reggeli fagyokkal is számolni kell, és figyelnünk kell arra is, hogy különösen a hidak lehetnek lefagyva. Mindehhez kell igazítanunk a vezetési stílusunkat és sebességünket” – mondja Petr Krásný, a járműbiztonság fejlesztésével foglalkozó szakember, aki a ŠKODA közlekedésbiztonsági kutatócsoportjának tagjaként a közlekedési balesetek elemzésével foglalkozik.


Magunk mellett természetesen autónkat is fel kell készíteni a téli autózásra. Van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, és soha nem szabad elhanyagolnunk. De mik ezek?
 
Téli gumiabroncsok

A téli gumiabroncsok felszerelése ma már talán magától értetődik. Ezek ősztől tavaszig nélkülözhetetlenek – még akkor is, ha kevesebbet esik a hó. A nyári keverék nem működik hatékonyan a hideg és jeges utakon: túl kemény és nincs tapadása, így hosszabbá válik a fékút. Nem elég azonban csak felszerelni őket. Arról se felejtkezzünk el, hogy az idő múlásával a téli gumik is veszítenek előnyös tulajdonságaikból. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy 4 évente érdemes lecserélni őket attól függetlenül, hogy a minimális profilmélységet még nem érték el. Ez négy milliméter, ami több, mint a nyári gumik esetében.

Image

És ha már téli gumik…

A téli autózás során könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a téli gumik már nem biztosítanak elég tapadást a továbbjutáshoz. Ilyenkor jutnak szerephez a hóláncok. Mivel általában ritkán használjuk őket, éles használatuk előtt nem árt, ha otthon, kényelmes körülmények között gyakoroljuk a felszerelésüket, és nem az út mellett, latyakban, netán sötétben elgémberedett ujjakkal tesszük mindezt, miközben a család az autóban vár ránk. A helyes felszerelés azért is fontos, mert a rosszul felhelyezett hólánc komoly sérüléseket tud okozni autónkban. Arra is figyeljünk, hogy sok országban téli útviszonyok mellett kötelező használni őket.

Nem csak az utak tudnak lefagyni

Autónkban a folyadékok ugyanúgy érzékenyek a hidegre, mint bárhol máshol. Ezért mindenképpen ellenőriztessük a hűtőfolyadék fagyáspontját. Ezt bármelyik benzinkúton elvégzik nekünk, de jobban ajánljuk a márkaszervizek komplett téli átvizsgálását. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a nyomás alatt lévő hűtőrendszert megnyitva komoly égési sérülést is okozhatunk magunknak! A hűtőfolyadék mellett az ablakmosó folyadékból is télit töltsünk a tartályba, sőt! Mivel télen gyakrabban használjuk az ablakmosót, tegyük egy tartalék adagot a csomagtartónkba is.

Ne csak ellenőrizzük a világítást!

Az nemcsak télen, de nyáron is fontos, hogy ellenőrizzük a lámpákat. Csak úgy induljunk útnak, ha autónkon minden lámpa működik. És ha már útnak indultunk, használjuk is őket. Manapság a nappali menetfények gyakran csapják be fényükkel a vezetőket, de fontos tudni, hogy bár úgy tűnhet a vezetőülésből, de nem helyettesítik a tompított világítást. Márcsak azért sem, mert a legtöbb autónál hátul nem kapcsolódik be velük együtt a helyzetjelző fény, így hátulról gyakorlatilag láthatatlanok vagyunk a sötétben.

És még egy tipp

Télen cseréljük le a szövetszőnyegeket gumiszőnyegekre. Ilyenkor sokkal több vizet viszünk be az autóba a cipőnkön, ami beszivárog a szövetbe, és penészedést okozhat a szőnyegen. Egy gumi vagy műanyag “tálca” a csomagtartó aljára szintén praktikus.
Kaparó, láncok, kábelek, lapát…

Az utolsó szakértői tanács a téli kiegészítőkre vonatkozik. “Ellenőrizzük, hogy nem veszett-e el a jégkaparó, ami ugye a ŠKODA modelleknél a tanksapka belsejében van. Hasznosak az indítókábelek is – ezeknél ügyeljünk arra, hogy megfelelő teljesítményűt vegyünk, és tanulmányozzuk azt is, hogy autónk kezelési útmutatója mit javasol a használatukhoz. Ha gyakran autózunk a hegyekben, a hóláncok elengedhetetlenek, és egy lapát vagy egy zsák homok sem árt. Az ajtók befagyásának megakadályozására érdemes például glicerines olajjal kezelni a gumitömítésüket. A szélvédőfólia pedig csodálatosan működik, mivel megakadályozza a szélvédő befagyását, így nem kell azokat lekaparni indulás előtt” – zárja Krásný.

Image

Készítse fel autóját a télre! Szerviz segít Önnek is!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.